Skip to main content

Hoe maak je een goede Webinar presentatie

De kans is aanzienlijk groot dat je binnenkort een Webinar presentatie wilt houden, je bent immers niet voor niets bij dit artikel terechtgekomen. Er zijn ontzettend veel dingen die komen kijken bij het opzetten van een goede presentatie. Zonder deze dingen zal de webinar niet echt lekker van start willen gaan. Om je wat beter op weg te helpen hebben we in dit artikel de belangrijkste tips en tricks op een rijtje gezet die van belang zijn bij het organiseren van een  Webinar presentatie. Met deze tips en tricks kan ook jij de juiste Webinar presentatie op poten zetten.

Kies altijd voor een specifiek onderwerp

Weersta de verleiding om het meest bijzondere webinar over een algemeen onderwerp te organiseren, dit gaat namelijk niet werken. Kies in plaats daarvan voor een zeer specifiek inhoudelijk idee waar je tot in detail op in kunt gaan. Dit maakt het makkelijker om je te concentreren op het onderwerp. Daar komt bij dat dit de kans om af te dwalen van het onderwerp klein is. Leg je focus altijd op een specifiek onderwerp als je de aandacht van de kijker vast wilt houden. Het kiezen van een onderwerp voor een goede webinar is niet altijd zo eenvoudig als het klinkt, je moet hier dus wel tijd voor vrijmaken. Door goed na te denken kom je binnen no time uit bij een onderwerp dat je publiek kan boeien. 

Zoek de juiste presentatoren

Webinars moeten eigenlijk altijd worden gehost door bekwame, deskundige die weet waar hij of zij het over heeft. Hoe kun je anders verwachten dat zij op een leuke manier over het door jou gekozen onderwerp kunnen praten? Als je potentiële presentatoren voor je webinar selecteert moet je ervoor zorgen dat degene die je kiest het onderwerp van binnen en van buiten kent. Daarnaast moet je zorgen dat diegene zich op zijn of haar gemak voelt bij het praten voor de camera. Een hoge mate van expertise is vooral belangrijk voor het stellen van onverwachte vragen, wat bijna zeker zal gebeuren tijdens een webinar. In onze andere blog laten we je meer zien over de vraag waarom de juiste host voor je webinar eigenlijk zo belangrijk is. Bij Livestream Solutions beschikken wij over een netwerk van ervaren Webinar hosts voor elke sector.

Ga voor het beste format

 
Voordat je begint met het maken van je PowerPoint moet je het juiste formaat voor het door jou gekozen onderwerp bepalen. Word je webinar gehost door één enkele presentator? Wordt het een webinar in vraag- en antwoord stijl met twee sprekers? Een paneldiscussie met talrijke gasten en een moderator? De complexiteit van het door jou gekozen onderwerp en de beschikbaarheid van voldoende gekwalificeerde sprekers zijn van groot belang bij het kiezen van het juiste format. Zonder het juiste format is het niet mogelijk om je webinar op de juiste manier op te zetten. Het is daarom belangrijk om echt de tijd te nemen. Het format moet altijd aansluiten bij het onderwerp en bij de boodschap die je over wilt brengen aan de mensen thuis. 

Zorg voor de juiste promotiemogelijkheden

Het feit dat je een webinar hebt gekozen met een leuke onderwerp en goed geïnformeerde sprekers betekent niet dat mensen je zomaar kunnen vinden. Als je eenmaal een idee hebt gekozen moet je nadenken over de vraag hoe je gevonden kan

worden. Denk ook na over contentpromotie en hoe je jouw webinar bekend zult maken. Ben je van plan om je bestaande kijkers te e-mailen met een link naar de uitnodiging? Of wil je het gaan promoten via social media kanalen? Dit zijn allemaal vragen die je moet stellen voordat je jouw Webinar gaat organiseren. De juiste promotie is echt van cruciaal belang als je ervoor wilt zorgen dat zoveel mogelijk mensen bij jouw webinar uit zullen komen. 

Maak een uitstekende Powerpoint

Iedereen heeft ooit wel eens een saaie PowerPoint presentatie meegemaakt. Weet je nog hoe saai het was? Maak niet dezelfde fout met je webinar als het aankomt op het maken en samenstellen van je PowerPoint. Je PowerPoint moet de aandacht van de kijker weten te trekken. Belangrijk is om het scherm niet te vol te zetten. Je moet kernwoorden op de PowerPoint zetten, niet het hele script. Maak in je PowerPoint zeker gebruik van grafieken en afbeeldingen als dit kan. Vergeet niet dat je publiek naar jou of je dia’s kijkt, je moet dus zorgen voor iets wat de aandacht weet te trekken. Je kunt altijd op internet inspiratie opdoen voor het opzetten van een goede PowerPoint. Dit maakt het mogelijk om net even wat meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden die voor je open liggen. 

Schrijf een goed script

Zonder script zal je webinar niet succesvol verlopen, dit is iets waar we vrij zeker over kunnen zijn. Zelfs de meest professionele webinar organisatoren maken gebruik van een script, het is nu eenmaal niet mogelijk om alles uit je hoofd te doen. Een script is een handige richtlijn voor bij het vertellen. Het zal je helpen om op de hoogte te blijven van het onderwerp. Daarnaast zal een script het bijhouden van de tijd veel gemakkelijker maken. Dit maakt het een noodzakelijke aanvulling voor jouw webinar. Hou je script alleen niet in je hand als je een webinar organiseert, dit ziet er namelijk erg slordig uit. Veel beter is het om het script op een katheder te leggen, zo kan je alsnog alles aflezen zonder dat je er onvoorbereid uit zal zien.

Met deze tips en tricks heb je als het goed is een beter beeld gekregen over wat er komt kijken bij het opzetten van een succesvolle webinar. Er zit echt meer werk in dan je in eerste instantie zou denken. Dit is de reden dat je altijd de nodige tijd moet stoppen in de juiste voorbereiden. Je goed voorbereiden is de enige manier waarop je de webinar met succes kunt opzetten en waarmee je de aandacht van het publiek kunt trekken. Heb je hulp nodig of geef je de organisatie, of een deel daarvan graag uit handen? Geen probleem! Bij Livestream Solutions ontzorgen onze ervaren producers je van A tot Z.

livestream solutions livestream specialist

Leon Toeset
Livestream specialist

Meer weten?

Neem dan contact op met mij!
Ik help je graag vrijblijvend.

+31 (0)88 141 14 15