Skip to main content

Hoe werkt een livestream?

Uit welke onderdelen bestaan
een Livestream en hoe werkt het.

Een livestream is een manier om live video en audio te streamen naar een publiek via internet. Het wordt vaak gebruikt voor het uitzenden van evenementen zoals sportwedstrijden, concerten, conferenties, presentaties en veel bedrijven gebruiken het als onderdeel van hun marketing. In dit artikel zal ik uitleggen hoe een livestream werkt en wat er nodig is om er een succes van te maken.

Om een livestream op te zetten heb je een aantal dingen nodig: een camera om het beeld vast te leggen, een microfoon om het geluid op te nemen, een encoder om het beeld en geluid om te zetten naar een digitaal formaat en een internetverbinding om de livestream naar het publiek te sturen. Laten we elk van deze elementen in meer detail bekijken.

Camera

Een camera is essentieel om het beeld vast te leggen. Er zijn verschillende soorten camera’s beschikbaar, variërend van professionele videocamera’s tot met joystick bestuurbare camera’s. Het is belangrijk om de camera goed te positioneren om het juiste perspectief te krijgen en het onderwerp duidelijk in beeld te brengen. Als je bijvoorbeeld een bedrijfsevenement livestreamt, moet je de camera op een geschikte locatie plaatsen om het hele podium te kunnen zien. Uiteraard gebruik je er meerdere om verschillende hoeken te kunnen schakelen zodat de uitzending wat dynamischer wordt.

Microfoons

Microfoons zijn nodig om het geluid op te nemen. Dit kan een externe microfoon bijvoorbeeld een dasclip microfoon of wangmicrofoon die je aansluit op aparte audio-opnameapparatuur. Het is belangrijk om een goede kwaliteit microfoon te gebruiken om het geluid zo helder en duidelijk mogelijk op te nemen.

livestream solutions livestream specialist

Auteur Leon Toeset is een
ervaren Livestream technicus

Encoder

Een encoder is ook een essentieel apparaat wat nodig is om het beeld en geluid om te zetten naar een digitaal formaat dat geschikt is voor streaming. Dit kan zowel software als hardware zijn. De encoder comprimeert de video en audio, zodat het efficiënter kan worden verzonden via internet.

Internetverbinding

Een goede internetverbinding is essentieel om een livestream te kunnen uitzenden. Hoe hoger de kwaliteit van de video en audio, hoe meer bandbreedte er nodig is. Het is daarom belangrijk om een internetverbinding te hebben met voldoende bandbreedte en stabiliteit om de livestream zonder onderbrekingen te kunnen uitzenden.

Dat klinkt allemaal best technisch maar als livestream bedrijf hebben wij de A-merken aan apparatuur en weten precies wat benodigd is om jouw evenement succesvol te maken.

livestream solutions project manager

Meer weten?

Neem contact op met onze projectmanager.
Ze denkt graag met je mee. 

+31 (0)88 141 14 15